Koninginnedag 2011: een vooruitblik

Ieder jaar rond eind april, dient zich binnen de Amsterdamse vriendenkring steevast dezelfde vraag aan: wat doen we eigenlijk met Koninginnedag? Het is een veelgehoorde vraag, bijna klacht eigenlijk, waarop zelden iemand een concreet antwoord weet. Vaak is het zo dat er een gelegenheid of evenement is, waar iemand ‘in ieder geval even wil kijken’, maar concreter dan dat wordt het vervolgens zelden. Dus wederom met een traagheid waarop de gemiddelde luiaard trots zou zijn, beweeg je je op 30 april te midden van de meute langs andermans afgedankte troep, steeds maar op weg naar een andere, onzekere plek, die je nog kent van alle voorgaande jaren. Het zwaaiende vingertje van de hoofdstedelijke gemeente is daarbij nooit ver weg. Immers: het kan natuurlijk niet zo zijn dat er bijvoorbeeld iemand teveel drinkt op Koninginnedag,  en ‘dat moeten we ook helemaal niet willen’. Stel je voor zeg. (Noot: als er nog één keer een politicus zegt ‘dat moeten we ook helemaal niet willen’, volgt er actie). Waar in iedere andere willekeurige stad het bier zorgeloos vloeit, is in Amsterdam oplettendheid geboden. Want je weet nou eenmaal maar nooit.

Dit alles geldt gelukkig in mindere mate voor de pakweg 300.000 zielen die zichzelf gedurende Koninginnedag geheel vrijwillig als haringen in een ton op auditief ongerief laten trakteren door Radio 538 op het Museumplein. Uit alle mogelijke hoeken en gaten komen ze, ‘lekker gek’ uitgedost, met een toepasselijke ‘niets-is-mij-te-gek’-mentaliteit, alsof een IQ van een gemiddelde kamertemperatuur iets is om trots op te zijn. Alvast veel plezier toegewenst in ieder geval.

Natuurlijk kun je er als inwoner van Amsterdam ook voor kiezen een laagdrempeliger of meer buurt-georiënteerd feestje op te zoeken. Hou er dan wel rekening mee dat de aard en het doel van het desbetreffende feest te allen tijde afgestemd en gebaseerd zijn op de buurt waar het zich afspeelt: zo is het in Oud Zuid vooral Koninginnedag voor SUV-rijders en in de Watergraafsmeer weer meer voor Saab- en Volvobezitters, terwijl men in Oost en West allang blij is dat het überhaupt mooi weer is. In de Jordaan is er een traditioneel spel, dat ieder jaar steeds populairder én moeilijker wordt. Het heet: zoek de Jordanees. Een hint: Goois is het nieuwe Jordanees.

Verder kan je samen met heel Purmerend op een parkeerplaats heel veel pillen in je mik gaan stoppen, begeleid door geluid dat speciaal voor deze gelegenheid door dj’s schijnt te worden veroorzaakt. Ook al zo’n fenomeen dat sinds enkele jaren in opkomst is en op het Rembrandtplein en zelfs in het Wertheimpark gretig aftrek vindt.

Een andere optie is natuurlijk het volledig ontvluchten van de stad. Waarom niet, zou je zeggen? Welnu, bij het ontvluchten van de stad krijg je toch weer het knagende gevoel erg veel te moeten missen. ‘Die-en-die is zus-of-zo daar-en-daar knetterlam in de gracht geflikkerd, lachen man!’ Dat heb je dan gemist, en daar lijkt het vervolgens de maanden na Koninginnedag steevast over te gaan, tijdens de kroeggesprekken: ‘O ja, hilarisch, toen-ie in de gracht flikkerde! Knetterlam natuurlijk! Met z’n kop!’ En er dan opnieuw om lachen. Dus beter neem je het zekere voor het onzekere en trek je je nergens wat van aan. Met een treetje koud bier in een rugzak kom je waarschijnlijk al een heel eind.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s